Tržní 2004

Byl letní den 21. června 2004, když se hodinu po poledni - poblíž mostu přes řeku Svitavu na ulici Olomoucké - ozval děsivý výbuch. Vzápětí se vzduchem rozneslo mrazivé houkání hasičkých vozů a sanitek.

trzniulice2002

zasypaný hlavní vchod

Když se rozptýlila mlha z trosek zříceného domu, naskytl se kolemjdoucím strašlivý pohled. Celá strana pětipatrového domu na Tržní ulici č.2 měla stržené průčelí, a trosky domu byly rozmetány do širokého údolí.

Bylo velmi pravděpodobné, že se pod hromadou suti nalézají lidé, nikdo ale nevěděl kolik jich je a v jakém jsou stavu. Bylo jasné, že pokud někdo z jeho obyvatel přežil, nemohl k úniku použít hlavní vchod, protože byl úplně zasypán. Všude byl cítit silný zápach plynu, na několika místech domu intenzivně hořelo, především v pátém patře a v půdních prostorách.

Zděšení evakuovaní obyvatelé domu postávali na chodníku před domem, a dohadovali se, kdo ze 72 obyvatel mohl ještě přebývat v bytě v okamžiku neštěstí.

V domě už nebyl nikdo, kdo by volal o pomoc. Při průzkumu dvorního traktu (kterým se podařilo většině obyvatel uniknout) hasiči nalezli dvě mrtvé pohřešované dospělé osoby. Kolem osmé hodiny večerní už bylo jasné, že by se v objektu měla ještě nacházet čtyřletá dívenka, dcerka jednoho z brněnských hasičů, který zasahoval na místě.

O hodinu později bylo ukončeno rozebírání suti. Při této práci bylo na úrovni chodníku nalezeno mrtvé tělo náhodné chodkyně. Horní patra domu stále hořela a velké části zdiva a střechy na místě neštěstí ohrožovaly zasahující hasiče. Když byly odstraněny sutiny ve sklepních prostorech, byl nasazen kynolog se psem. Ve 4 ráno byly objeveny věci z bytu pohřešované dívky, ale až po poledni téhož dne bylo nalezeno její tělo v zadní části propadeného prostoru na úrovni podlahy sklepa.

Zvlášť alarmující byl laxní přístup pracovníků plynáren, který neodpovídal závažnosti situace; unikající plyn nebyli pracovníci plynárny schopni zastavit ani 4 hodiny po výbuchu. Zastavit se ho podařilo až rozkopáním ulice na třech místech a přerušením potrubí.

Podle svědků před domem už v dopoledních hodinách pracovali zaměstnanci plynáren, kteří měli zjistit, odkud plyn uchází. Protože objevili zvýšenou koncentraci plynu v prostoru vodovodního uzávěru v křižovatce ulic Olomoucká - Tržní, povolali specialistu, aby provedl několik průzkumných sond do chodníku a vozovky. Po poledni bylo rozhodnuto o provedení výkopových prací nad hlavním rozvodem plynu, který se nalézal před domem v Tržní ulici č. 2. Dělníci však použili špatný způsob opravy, když pro práci použili pneumatické kladivo, které svými otřesy ještě více narušilo místo úniku plynu. Bylo prokázáno, že k prvnímu výbuchu plynu došlo právě kvůli použití pneumatického kladiva při výkopových pracech. Poté následovala celá série výbuchů, které zasáhly hlavně sklepní prostory a chodbu domu.

Neštěstí, jehož příčinou byl výbuch plynu z elektrických výbojů narušeného potrubí před domem (místem vede tramvajová a trolejová doprava), si vyžádalo životy 4 lidí. Ihned usmrceny byly dvě, další dvě zemřely na zranění v nemocnici. Rovněž bylo zraněno sedum civilních osob. Zraněni byli i dva zasahující hasiči.

nový dům

nový dům

Jihomoravská plynárenská po letitých tahanicích zaplatila mimosoudní cestou městu Brnu téměř 25 milionů, tyto peníze šly - kromě odškodnění pozůstalých po obětech - především do fondu bytové výstavby města Brna. Čtyři roky po výbuchu byl v proluce po strženém domě postavěn dům nový, a kolemjdoucím tak nic betuší o někdejší tragické události.



Klikni na další zajímavosti

Komentáře

Zkus zábavný znalostní kvíz o Brnu


Datum poslední aktualizace této stránky: 13.4.2024