Teplárna Špitálka

V druhé polovině 20. století postihlo Brno několik velkých požárů. K největším patřil požár Mosilany na Křížové ulici v roce 1948, požár v Eislerově podniku v Tovární v roce 1949 a konečně opět požár v Mosilaně v roce 1953.

V roce 1950 hořelo v továrně na koberce "Moravan". Následující rok vznikl požár ve Spofě, a hořelo též ve starobrněnském pivovaru na Hlinkách v roce 1956. Na brněnském výstavišti hořelo v letech 1959 a 1963. Brněnští hasiči likvidovali zvlášť nebezpečný oheň v budově ČT v roce 1964.

Největším požárem v druhé polovině minulého století se však stal požár v Teplárně Brno na Špitálce 6. Příčinou požáru byl výbuch uhelného prachu v prostoru staré mlýnice, ze které se oheň rychle rozšířil do dalších prostor. Na místě byly usmrceny 4 osoby, 12 osob později podlehlo na různě těžká poranění.

Byl večer 28. února 1975, když se v národním podniku Teplárna Brno ozval děsivý výbuch. Brzy na to celou budovu teplárny zachvátily plameny. Přestože oficiální zprávy hovořily o jednom mrtvém, měla při výbuchu zahynout celá odpolední směna. Výbuch byl tak silný, že byl dokonce zpozorován i z budovy brněnských hasičů. Zásahu při likvidaci ohně se účastnilo téměř 150 hasičů s 36 vozidly. Po tomto neštěstí byla teplárna převedena ze zpracování uhlí na zemní plyn. Jenže ani potom se teplárně nevyhnula další velká tragédie, která poměrně brzy přišla po té první.

20. listopadu 1978 se teplárnou na Špitálce opět ozvala silná detonace, když vybuchl jeden z opravovaných 22m vysokých plynových kotlů, na kterém zrovna pracovali dva lidé. Ještě před ukončením opravy totiž nechal někdo předčasně vpustit do kotle plyn, a na neštěstí tak bylo zaděláno! Snad jiskra ze svářovací soupravy, snad zapálená cigareta.. dá se jen už spekulovat, ale výbuch byl tak silný, že opravovaný kotel totálně rozmetal, a nenašly se po něm žádné stopy.

Možná, že se mezi návštěvníky stránek ještě najdou svědci těchto událostí, pamětníci, kteří by k nim mohli říci ještě něco víc. Najdou se mezi vámi?



Klikni na další zajímavosti

Komentáře

Zkus zábavný znalostní kvíz o Brnu





jdi na mojeBrno.jecool.net


Datum poslední aktualizace této stránky: 13.4.2024