Osudové okamžiky: Sokolnice 2004



Bylo 6. května 2004, když krátce před půl pátou ráno asi 500 metrů od obce Sokolnice u Brna havaroval linkový autobus, který vyrazil z Nasedlovic u Hodonína. Autobus mj. rozvážel pracující z Újezdu u Brna a Sokolnic do nedalekých Tuřan a Brna. Při projíždění levotočivé zatáčky se autobus dostal mimo silnici, aby vzápětí čelně narazil do pravého pilíře železničního podjezdu, který v té době byl velmi úzký.

nehoda autobusu u Sokolnic

nehoda autobusu Sokolnice 6.5.2004

Náraz byl tak silný, že utrhl ukotvení téměř všech sedadel. V autobuse cestovalo kolem čtyř desítek cestujících, a všichni utrpěli zranění různého rozsahu; 22 z toho, včetně řidiče, velmi těžká. Na místě zemřela šedesátiletá žena, která ironií osudu nastoupila na poslední zastávce těsně před místem nehody.



nehoda autobusu u Sokolnic

následky čelního nárazu, Sokolnice 6.5.2004

Tehdejší dobový tisk psal o této jediné oběti, ale skutečnost byla mnohem horší: zemřely celkem 4 osoby včetně velmi mladého řidiče. Protože na silnici nebyly stopy po brždění, spekulovalo se, že příčinou nehody mohl být mikrospánek řidiče.

Přestože místo tohoto neštěstí bylo místem častých nehod, teprve až po této tragédii doznala silnice do dvou let výrazných terenních úprav a také podjezd byl po mnoha letech výrazně rozšířen...

Odkaz na další události z "Osudových okamžiků" naleznete zde

Zdroj: ČTK, iDnes, vlastní foto





železniční podjezd dnes

pamětní deska obětem

vzpomínáme, občané Sokolnic



Klikni na další zajímavosti

Komentáře

Zkus zábavný znalostní kvíz o Brnu


Datum poslední aktualizace této stránky: 13.4.2024